5 ting kostholdsekspertene er enige om

God morgen kjære du <3

Jeg er straks på vei til Lillestrøm for en ny skoledag, utrolig gøy og spennende! Lover å fortelle mer om utdanningen jeg går, men i dag vil jeg snakke litt om en ting jeg vet mange blir forvirret av.

Den evige debatten rundt hva som er sunt og usunt har satt seg langt opp i halsen hos de fleste. Som blogger med en utdannelse innen ernæring kan jeg bli gal av å lese andres tolkninger og dogme. Det skumleste er hvor bastante enkelte kan være. Det er ikke sjeldent jeg leser innlegg og artikler som ser så seriøse ut at en trenger nettopp en utdannelse for å kunne avsløre dem. Likevel kan jeg godt forstå at dette skjer, hva vi spiser engasjerer! Det er personlig, og komplisert. Derfor vil jeg gjerne skrive litt om dette temaet igjen. Det er vel ikke bare jeg som kan bli forvirret innimellom??

Ernæringsforskning er vanskelig. Vi tar mange valg i løpet av en dag, en måned og et helt liv. Dette påvirker en rekke faktorer som kosthold, søvn, fysisk aktivitetsnivå, sykdom, humør og livsstil. Disse tingene påvirker igjen våre kostholdsvaner. Kutter du ut en ting, må du spise mer av noe annet. Spiser du mindre vil du sannsynligvis bevege deg mindre. Valgene vi tar og hvordan vi identifiseres oss påvirker alle aspekter i livet, men det vil ikke si at de direkte er årsaker.

En som slutter å spise kjøtt er som regel opptatt av hva de spiser. Det er ikke disse menneskene som drikker mest cola, røyker mest eller trener minst. Det er så vanskelig å si om det var kjøttinntaket som gjorde dem sunne eller alle de andre valgene de tok. Dette kunne vi også sagt om et økt inntak av spinat. Skjønner dere tegningen?

Det er alltid noe nytt som er “usunt”, og som mamma sa da vi var små; “spis gulrot når det fortsatt er sunt”. Jeg vil alltid finne noen som er ueninge med meg, og jeg vil allitd finne forskning som kan støtte begge parter.

I mitt arbeid liker jeg å fokusere på de aspektene vi er enige i, fordi (surprise!) det er faktisk ganske mye!

Grønnsaker, frukt og bær er sunt

Vi er alle enige om at vi burde spise mer grønnsaker. Noen mener alle grønnsaker bør spises rå (stakkars de med IBS) og andre mener de alltid bør være varmebehandlet. Selv mener jeg det viktigste er å spise masse grønnsaker, gjerne i alle mulige former. Når det gjelder frukt og bær er dette sunne matvarer med gode smaker og viktige næringsstoffer. Banan er sunt, selv om det ikke betyr at du må spise 5 om dagen. Alt grønt er “lov”, kos deg!

Det er smart å lage maten hjemme

Bare fordi noe er hjemmelaget betyr ikke at det nødvendigvis er sunt for deg, men vi ser at når mat lages hjemme spiser vi generelt sunnere. Da har vi kontroll på hva som puttes i maten og unngår unødvendige tilsetningsstoffer som ekstra sukker, salt og stivelse. Å lage mat er også en fin familieaktivitet og matro er viktig for både store og små. Å møtes rundt et måltid er viktig for helsen, rett og slett!

Her kan du lære å koke din egen kraft 😀

Vi bør spise mer fisk

Fisk er veldig næringsrikt og sunt. Vi skiller ofte mellom fet fisk og mager fisk, sistnevnte vil si at fiskens fett er lagret i leveren. Eksempler på fet fisk er laks, makrell, sild, ørret og sardiner. Eksempler på mager fisk er torsk, hyse, sei, kolje og abbor. Fisk inneholder vitamin D, jod, selen og sink. I tillegg er det en fantastisk kilde til høykvalitetsprotein. Jeg prøver å spise mer fisk og favorittene er laks, ørret, skrei, torsk, kolje og fiskekaker. Du finner min oppskrift på hjemmelagede fiskepinner her.

Vi bør redusere sukker

Det er bred enighet om at sukkerinntaket må ned. Dette sukkeret får vi i oss først og fremst fra brus, godteri, sjokolade, søte bakverk og ferdigmat. Det er også disse matvarene vi bør kutte først. Unngå søtsaker i hverdagen og lær deg hvordan du kan gjenkjenne sukker i maten din. Sukker skjuler seg i krydderblandinger, marinader, kjeks, dressing og pålegg, så her kan du kutte både kalorier og sukkerinntak ved å bli obs.

Her kan du lære alt om søtning, hvilke du bør velge, og hvilke du bør unngå!

Vi bør ha et positvt fokus rundt mat

Mat er en stor del av livet og en kilde til kos, tradisjon og samvær. Det er viktig å leve helsemessig for å unngå livsstilssykdommer, men det er også viktig å unngå spiseforstyrrelser. Dietter, strenge regler og overbevisninger er den vanligste døren inn i et anstrengt forhold til mat, noe flere og flere opplever. jeg blir så lei meg av å tenke på hvor mange timer vi tenker på kropp, mat og selvkritsering, tid som kunne vært brukt til så mye annet. Vi må fokusere på matglede og fremsnakke sunne vaner på en måte som fremmer helse, ikke slanking, dietter og selvhat. Jeg er takknemlig for sunn fornuft plakaten da den hjelper meg og andre bloggere å fremme en sunn livsstil på en bra måte! Den kan du lese mer om her.

Hva tenker du om sunn mat? Blir du lei av evig debatt??

Bli med meg live for å snakke om fordøyelse i kveld klokken 20.00! Lik facebooksiden min slik at du får det med deg!

21 kommentarer
    1. Bra innlegg! noe jeg er litt forvirret over er meieriprodukter og fett. Bør man velge lettprodukter, eller vanlig type? vanlig å tenke at lettprodukter er sunnest, men etter jeg begynte å lese din blogg fikk jeg øynene opp for at fett er viktig 😀 supert hvis du vil lage et innlegg om lettprodukter osv.

    2. Veldig bra. Tror denne forvirringen rundt hva som er sunt gjør at mange lever usunt/legger på seg. Vi (jeg) velger det vi liker fra hver teori og får motsatt av ønsket resultat.

    3. “Da har vi kontroll på hva som puttes i maten og unngår unødvendige tilsetningsstoffer som ekstra sukker, salt og stivelse.”
      Hva er problemet med stivelse?

    4. Marte: Det er som regel helt unødvendig å tilsette ekstra stivelse helt uten næring til maten vi lager. Dette er som regel helt ren stivelse som gir raskere blodsukkerøkning 😉

    5. Blir ikke lei av matdebatten, men det henger vel også sammen med at jeg føler meg forholdsvis trygg i de matvalgene jeg gjør, blant annet etter at du har delt mye nyttig kunnskap om mat og helse. Enig i dette med at hjemmelaget ikke nødvendigvis er sunt, virker som noen tenker at alt som er hjemmelaget er sunt.
      Ellers synes jeg det er trist at mange har “fettfobi” og tror blant annet det kan relateres til hjerte-karsykdommer

    6. Beklager, men jeg forstår fortsatt ikke. Er det ikke næring i stivelse? Kroppen vår greier vel å bryte ned stivelse? Takk for svar 🙂

    7. Bra innlegg! Når folk får motstridende råd fra alle hold er det veldig bra å fokusere på områder hvor det stort sett er enighet på tvers av utdannelse og fagfelt. Og ikke minst; mye er gjort om man følger disse fem rådene! 😊

    8. Du er så fantastisk Helene, og til så stor inspirasjon! Det er takket være deg at jeg nå er så lidenskapelig opptatt av kosthold, og prøver å spre det gode budskap selv.
      Jeg tror mye av grunnen til at folk liker deg og bloggen din så godt er at du skriver så lett forståelig, som i dette innlegget f.eks., bruker argumenter som de aller, aller fleste kan relatere til og godta og ikke minst er du jordnær og et skikkelig “feelgood” menneske!
      Jeg har vært fast leser så lenge at jeg ikke lenger husker når jeg startet en gang, men jeg legger sjeldent igjen noen kommentar, så jeg tenkte å skrive noen ord om hvor mye jeg setter pris på alt du gjør. 🙂 Håper du har en flott kveld. <3
      - Lisa Malene

    9. Så bra innlegg!
      Men jeg merker at jeg savner ett punkt på lista: masseprodusert rødt kjøtt?
      Det er vel ingen tvil i dagens samfunn om at dette bør reduseres, og kan fint kuttes helt ut. Hva er dine synspunkter på dette?:)

    10. Celina: Det er helt sikkert flere ting også 😉 jeg mener god kvalitets kjøtt absolutt har en plass i et næringsrikt kosthold, så at kjøtt bør kuttes er absolutt ikke kostholdsekspertene enige om 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg