hits

Hjemmelaget ketsjup

  • 19.06.2016 kl. 18:53

Har dere hatt en fin søndag?

Vi har hatt besøk av et vennepar, drukket kaffe og sett på sønnen deres leke med Kokos. Det er så koselig å se at Kokos leker så fint med barn. Han elsket alle små da han selv var valp, men dessverre ble han sklidd på en sklie av noen barn en gang. Etter det har han vært så skeptisk til alle barn og det har jeg vært litt lei meg for. Nå virker det som om han har roet seg, for i dag lekte han så fint!

hjemmelaget ketchupI dag skal jeg dele oppskriften på min nye dille, hjemmelaget ketsjup. Jeg har aldri vært fan av ketsjup. Jeg likte det ikke som liten og har derfor aldri spist det som voksen. Jeg elsker tomat, så det er jo egentlig litt rart? Uansett er det nok derfor jeg har ventet så lenge med å lage en hjemmelaget variant. Denne er jo i tillegg fermentert, så i tillegg til antioksidanter fra tomat får du levende bakterier med på kjøpet.

Jeg laget denne for å få litt melkesyregjæret mat i kjæresten, men han ville ikke smake engang. Da jeg smakte selv var det likegreit, for nå får jeg ha denne godbiten helt for meg selv!

hjemmelaget ketchupFor å lage ketsjup trenger du tomatpuré, og jeg kjøper økologisk. Det har jeg funnet både på rema og på coop, så det er ikke vanskelig å få tak i. Kjøp tre slike tuber eller tre glass.

hjemmelaget ketchup

Hjemmelaget ketsjup

3 glass økologisk tomatpuré

3-4 ss lønnesirup

3-4 ss startkultur*

2 ss eplecidereddik

1 ts salt

1 ts allehånde

hjemmelaget ketsjup

*Startkulturen er nødvendig for å få i gang fermenteringen. Du kan bruke saften fra hjemmelaget surkål, kombucha, vannkefir, vita biosa, myse fra kefir eller ketsjup du allerede har fermentert. Du trenger dette for å få i gang melkesyregjæringen, så dette kan du ikke hoppe over.

hjemmelaget ketchupBland alle ingrediensene i en bolle og rør godt. Hvis du vil kan du presse et fedd hvitløk oppi også! Nå har du ketsjupen over på glass og lukker lokket. Husk å ha et par cm plass til overs i hvert glass. Mine rant over etter en dag!

hjemmelaget ketchupSett ketchupen et lunt sted, jeg har dem i krydderskapet. La dem stå i rundt 2 dager. Det blir lett overfermentert så følg med. Du kan la de stå opp til 4 dager, men jeg synes 2 er akkurat passe.

hjemmelaget ketchupKetsjupen holder seg godt i kjøleskapet, men kan også fryses. Den tiner raskt og smaker fantastisk på alt fra pølser, kylling, egg, pizza, fries og egentlig alt som er godt med ketchup? Dette er jo som sagt en ny verden for meg!

Har du barn kan det være lurt å ha ketsjupen over på en tom og vasket heinz eller idunflaske. Det er det jeg skulle gjort, så hadde kanskje Jonna spist fermentert ketchup han også?

12 Kommentarer

Marianne

24.08.2016 kl. 08:13
Hei!!

Hva er den enkleste formen for en startkultur til ketchup?? Jeg har ikke fermetert fr..... Hva er vannkefir??

Takk for masse flott inspirasjon!!

Hilsen Marianne

Helene Ragnhild

24.08.2016 kl. 12:07
Marianne: Det er egentlig ikke en ting som er enklere enn en annen, det beste er jo finne noe nr deg. Hvis du ikke kjenner noen som fermenterer som kan gi deg en skvett surklsaft, kombucha, myse eller ferdigfermentert ketsjup kan du kjpe vita biosa eller en ekte kombucha p helsekost og bruke dette. Poenget er at en trenger noe levende for sette i gang prosessen, da ingrediensene i ketsjupen er helt "dde". Vannkefir er vann fermentert med spesielle kefirkorn, til sammenligning med melkekefir som er laget av melk og melkekefirkorn. Happy fermentering :D

Christine

11.10.2016 kl. 16:28
Hei! S fin blogg du har med masse gode tips! Har lyst til prve denne, men hva vil det si at den lett blir overfermentert? Nr er det for mye?

Mvh Christine

Helene Ragnhild

11.10.2016 kl. 16:30
Christine: Ikke la den st fremme og fermentere i mer enn to dgn maks :D

Christine

12.10.2016 kl. 01:15
Ok, takk:) Men lurte p hva du legger i "overfermentert", blir den for sur? Alts smaken blir drlig? Er den i sfall likevel sunn spise? Eller blir den muggen?

Helene Ragnhild

12.10.2016 kl. 09:35
Christine: Har ikke opplevd det selv, men den blir visst kornete og ikke god i hvert fall ;)

Ina

10.11.2016 kl. 10:31
Hei Helene :)

Har s lyst til prve bde fermentert ketchup og kl ettersom jeg har blitt s hekta p surdeigsbaking. Men er det mulig bruke samme startkultur for disse prosessene? S du brukte molkosan for lage surkl, kan jeg bruke det til ketchup ogs, eller m jeg g til innkjp av bde vita biosa og molkosan? :)

Helene Ragnhild

11.11.2016 kl. 09:54
Ina: Noen sier at de kan bruke molkosan, men jeg ser best resultat med levende starter :) du kan bruke saft fra surklen din!

Helene nonli

06.02.2017 kl. 22:32
Hei!

Jeg har endelig tatt steget for fermentere ketchup. Sliter ogs litt med fordyelsen, og bestemt meg for teste ut fermentering i hl om at bakteriene kan hjelpe meg.

Inne p Melkesyregjring p FB fikk jeg tips om bruke laken som dannet seg p yoghurt (mysen). S jeg har brukt et kopphndduk og klemt ut denne mysen fra naturell yoghurt og lagd ketchup. Tingen er, jeg var inne p en nettside hvor det sto at yoghurten mtte vre lagd av upasteurisert og ikke-homogenisert melk/flte og det var ikke min. Brukte myse fra vanlig Tine Naturell yoghurt. Har jeg da slst bort masse matvarer p en batch som ikke kommer til gjres?

Digger bloggen din, og blir inspirert hver dag bde her og p snap. Keep up the good work.

Helene Ragnhild

07.02.2017 kl. 19:20
Helene nonli: Takk for at du spurte her sta!

Det er ikke levende bakterier i denne dessverre :( bruk molkosan, kombucha, vannkefir eller mye fra fermentert kefir (hjemmelaget)

Klem<3

Matfrabunnen

08.02.2017 kl. 19:39
Hei Helene, jeg stusser over at du skriver at det ikke er levende bakterier i vanlig naturell yoghurt. Det stemmer vel ikke? Selve definisjonen p yoghurt er "melk som er syrnet med [levende] melkesyrebakterier". Om det ikke er tilsatt en slik bakteriekultur, nrmere bestemt Lactobacillus bulgaricus og Streptococcus thermophilus, er det heller ikke yoghurt. Tines naturell yoghurt har derfor selvflgelig levende melkesyrebakterier og mysen fra den kan fint brukes som starter i feks fermentert ketchup. Fr jeg fikk melkekefirkorn laget jeg myse selv ved sile vanlig, naturell yoghurt fra butikken, og det fungerer utmerket.

Helene Ragnhild

09.02.2017 kl. 11:54
Matfrabunnen: Ojoj, takk for at du klarnet opp dette for meg :) Da har jeg hrt feil! Skal videreformidle! :)

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no