Flat mage knekkebrød

Hjemmelagede knekkebrød kan lages i store porsjoner, varer lenge og er geniale i hverdagen. Nøtter og frø er veldig sunne, men for mange mager er de tunge å fordøye. I dag deler jeg tipsene for å få sprø og gode knekkebrød, som er lette å fordøye!

Flat mage knekkebrød

4 x 3 del frø eller nøtter (jeg brukte 3 dl linfrø, 3 dl solsikkefrø, 3 dl sesamfrø og 3 dl valnøtter)

6 dl vann

1 ss havsalt

1 ss surdeigsstarter, surdeigspulver, eplecidereddik, molkosan eller vita biosa

4-5 egghviter

1 ts natron

Bland alle ingrediensene med unntak av egghviter og natron i en bolle og dekk med et håndkle eller plastfolie. La blandingen stå i 8-20 timer, alt etter hva som passer deg.

Ha blandingen i en kjøkkenmaskin eller bruk en stavmikser. Tilsett hviter og natron og mos i vei til du får en jevnere masse. Du trenger ikke finmale alle frøene, men pass på at alt er blandet.

Å tilsette egghviter er et tips jeg har plukket opp fra Gry 🙂

Spre røren utover 2-3 bakebrett. Jeg fikk 2,5 selv da jeg prøver å få dem så tynne som mulig.

Stek knekkebrødene på 160 grader i 30 minutter før du ruter dem med en kniv og steker videre på 100 grader til de her helt tørre. Det siste er viktig, ellers blir de ikke sprø!

Oppbevares på glass eller kakeboks, ikke i plast. Har du dem i plast kan de nemlig bli myke.

Når vi bløtlegger nøtter og frø brytes fytinsyre og lektiner ned. Dette er stoffer som kan binde seg til næringsstoffer i maten vår og ta det med seg ut av kroppen igjen. Å bløtlegge gjør dermed nøtter og frø mer næringsrike, da næringen blir tilgjengelig for din tarm.

Siden jeg har ryddet så fint her i dag knipset jeg et par bilder av de små. Perle på favorittplassen <3

Kokosbollen <3

Jeg håper du har hatt en fin start på uken!

Nå skal vi spise kylling med wokede grønnsaker og se på jakten! Jeg elsker det programmet <3

47 kommentarer
    1. Spørsmål, frøene legges i vann for å fjerne fytinsyren. Må man ikke da helle ut vannet etter at de har stått endel timer i vann.
      Linfrø, klarer magen å oppta alle næringsstoffene i linfrøene når man bruker hele linfrø. Jeg bruker for det meste malte…

    2. Marianne Sætre: den brytes ned og vil da ikke ha samme funksjon, men den kommer ikke ut av frøene. Derfor trenger du ikke å fjerne vannet 🙂
      Hvis du skal bruke malte er det viktig at du ikke kjøper ferdig malt eller maler mye på en gang da de haskner veldig fort da. Linfrøene vil kuttet opp noe i disse knekkebrødene, men ikke finmalte.

    3. (Flat)mage knekkebrød, kan du forklare mer hva du mener med det? Jeg skjønner man ikke skal ha parentes rundt ordet, men jeg mener ville bare vise hva jeg siktet til.

    4. Anonym: Mange sliter meg å fordøye frø og nøtter, men ved å bløtlegge blir de lettere å fordøye og da opplever en mindre magebesvær som oppblst mage og forstoppelse 😉

    5. Okei, altså ” mindre oppblåst og bedre fordøyelse knekkebrød” Det skrives også med og ikke meg 😉

    6. Hehe, men da burde du skrive det og ja du skriver slik du vil. Det er noen som skriver bedre enn andre, men du velger selv. Kan du kalles en forfatter?

    7. True that, men du skjønte men vell at jeg mente bøker osv. Vi kaller som regel ikke en blogger for en forfatter. Jeg tror nok at googlet det, siden du skrev ordet fra det som står på wikipedia.
      Samma, men de knekkebrødene kan jo ikke gi deg flat mage i seg selv?

    8. Herregud, Anonym. Get a life. Helene: tusen takk for oppskrift! Satser på at bløtlegging gjør susen, og at jeg slipper å bli oppblåst (les: beholder flat mage) slik jeg blir av vanlige knekkebrød. Takk 🙂 PS: ikke bruk energi på folk som tydeligvis ikke har bedre ting å gjøre enn å spre negativitet.

    9. Men, mindre oppblåst mage og bedre fordøyelse betyr ikke at man får flat mage. En forfatter som skal skrive fakta burde jo faktisk kunne skrive bedre.

    10. Takk, da prøver jeg med varmluft og flere brett samtidig. Jeg har så mange tidligere mislykkede forsøk med både brød- og knekkebrødbaking så mister litt lyst og mot, men skal virkelig gjøre et nytt forsøk med disse herlighetene! Takk for fine oppskrifter, Helene 😀
      …og det er lett å forstå hva du mener med disse flat mage knekkebrøene. Hvertfall for oss som følger deg og liker hvordan du skriver 😉

    11. Caroline: Så kjedelig at det ikke har gått, har de blitt myke?
      Fremgangsmåte for varmluft:
      Stek dem på 160 grader varmluft til de er helt tørre. Jeg pleier å ha dem først 15 min, så ta dem ut og snitte dem med en kniv. Så er det inn igjen i nye 15 min før jeg snur brettene og steker til de er gylne på toppen. La de gjerne stå fremme hvis de ikke blir helt tørre i ovnen.

      Og takk <3 hva er galt med folk?? skjønner ikke sånt jeg :p

    12. Hei 😀 De knekkebrødene ser veldig gode ut 😊 Er det samme om jeg bruker 1 ss surdeigsstarter, surdeigspulver, eplecidereddik, molkosan eller vita biosa, eller er det en av de som foretrekkes?

    13. Ikke bry deg om kverulanter som kommenterer. De er bare misunnelig for at du gjør suksess med eget firma 😉 Du gjør en strålende jobb og jeg setter pris for all inspirasjon jeg får fra innleggene du poster. Varmluftsfunksjonen vår på komfyren er ødelagt. Går det an å lage knekkebrødene selv om vi ikke har varmluftsfunksjon?

    14. Disse må virkelig prøves. Da min mor har tarmsykdom og hjemmelaget knekkebrød ikke er aktuelt for henne ang fordøyelsen osv.
      Men har veldig lyst å ha en surdeigsstarter, men har ikke funnet den rette oppskrift. Har du en kanskje? 🙂

    15. Heihei 🙂 Bare lurer på om molkosan og surdeigspulver (det fra glutenfrie verksted) inneholder levende bakterier? De gjør kanskje ikke det..men det du fermenterer ved bruk av disse blir vel full av levende bakterier, slik at vi fortsatt får de gode fordelene, eller?

    16. Erica: Molkosan gjør ikke det, litt usikker på surdeigspulveret, men det burde jo for å fungere! Bruker du molkosan i surkål vil det dannes masse levende bakterier ja 😀

    17. Beklager at jeg må spørre litt til, for å forsikre meg at jeg får fullt utbytte av all jobben 😉Så å ta en spiseskje molkosan er egentlig litt bortkastet? Men å bruke det til å fermentere nøtter, frø, korn, grønnsaker ++ er topp?😊

    18. Supert! Noe som derimot er bortkastet er mine mange dager med bløtlegging, spiring og deretter fermentering (bokhvetebrød)…Pleier å gå fint, men denne gangen ble det en kraftig og ubehagelig lukt. Stekte den likevel, fordi jeg har vansker med å kaste 😛 Om jeg skal våge å smake på det er noe usikkert. og kanskje ender/fugler blir forgiftet dersom jeg skal gi det til dem..Dilemma 😉

    19. Det pleier ikkje lukte rart hos meg heller, men denne gangen ble jeg svimmel bare av lukten. Det boblet og bruset svært aktivt. Kanskje det er første gangen jeg har fått det ordentlig til 😉 Ja, faktisk så spiste jeg det både i går kveld og i dag, da det ikke smakte fordervet brød i det hele tatt. Så jeg spiser det så lenge ikke kroppen protesterer veldig 😀 Takk for dine svar, og ha en riktig fin dag!

    20. Hei. Igjen. Takk for oppskrift. 😃Nå står brettene i ovnen😃. Men to spørsmål..jeg har hatt oppi de tingene du skrev i oppskriften, men ser nå at etter det er kommet i ovnen er mye av det grønt…?? Har da ingen grønne frø i 😂. Er de dårlige?? Og hvor lenge må brettene stå ca etter at jeg har ruter de opp? Min deig ble litt vel klissete, så tar kanskje litt lang tid??😀

    21. Hei! Har laget knekkebrødene og lurte på hva holdbarheten er på dem? De oppbevares i lufttett boks, men kan de eventuelt fryses?

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg