hits

Er mettet fett farlig? Frustrasjon fra en smrelsker

  • 17.10.2016 kl. 19:48

Jeg har jo blitt en ivrig snapper og viser frem bde frokostpannekaker, fermenteringsprosjekter og personlige tanker med mine flgere. Dette gir meg enormt mye og jeg fr mulighet til bli kjent med mange av de herlige menneksene som leser bloggen min. Hver dag fr jeg mellom 40 og 200 snaps fra dere som deler hverdagen min. Det er veldig rart, men ogs fantastisk fint! Vi har blitt en supergjeng rett og slett!

Her om dagen viste jeg frem krukken jeg alltid har stende fremme full av smr. Vi bruker kun ekte meierismr her hjemme, noe vi har gjort i mange r. Det er et stabilt fett som tler stekes i, det metter godt og ikke minst smaker det fantastisk. Selv en halvslapp brokkoli blir magisk nr den stekes i litt ekte meierismr med et dryss havsalt. Vi har smret fremme og bruker det flittig s det blir aldri drlig.

Ikke lenge etter at jeg la ut snappen fikk jeg en snapp fra en ung dame. Jeg kaller henne dette da hun omtalte meg som en dame, noe jeg forvrig synes er ganske nedlatende da jeg selv er 27 og jeg tipper hun er rundt 4 r yngre enn meg. Hun ville uansett bare informere meg om at hun studerte klinisk ernring p universitetet og at det ikke var anbefalt spise mettet fett fra smr. Dette ga nemlig hyt kolesterol og hjerte- og karsykdom, en sykdom som tydeligvis er et problem i Norge.

Godt jeg fikk denne informasjonen, for med en bachelor i ernringsfysiologi (med rent A-snitt) hadde jeg jo hverken lrt om mettet fett, kolesterol eller hjerte- og karsykdom...h...





Nr skal vi lre?

Jeg trodde rlig talt at vi hadde kommet lenger, men det virker som om ernringsstudenter fortsatt blir programmert til hevde at mettet fett er roten til alt vondt?

Jeg savner i hvert fall en diskusjon rundt dette, og at vi lrer se nyansene. P studiet gikk vi blant annet gjennom den bermte 7 country study, en av studiene som utgjr grunnlaget for den kjente mettet fett-hypotesen. Dette er en studie der en biolog ved navn Ancel Keys reiste rundt i mange land for samle data om inntak av mettet fett og hjerte- og karsykdom. Han studerte faktisk 22 land, men valgte kun publisere resultatene fra syv land. Han tok for eksempel ikke med data fra Norge, hvor vi spiste mye mettet fett og hadde lite hjerte- og karsykdom.

Denne studien ble srlig diskutert p studiet da den er svrt kontroversiell og har blitt "avslrt som juks" mange ganger. Likevel konkluderte foreleserne at rdene om mettet fett var de rdene som gjaldt, det var de vi hadde og da mtte vi forholde oss til dem.

Det er svrt mange som har hevdet mye rart om mat, livsstil og helse. Visste du for eksempel at kornflakes ble hevdet redusere onani hos barn? Det tok mange r fr vi skjnte at ryking var skadelig, mens det i dag er akseptert at ryking er ansvarlig for 85% av tilfeller lungekreft? Ofte tar det mange mange r fr kontroversielle hypoteser aksepteres, og enda lenger tid fr rd endres.

Jeg har kvitet meg for ta opp dette temaet skikkelig her p bloggen, rett og slett fordi det er s stort. Jeg skal derfor prve gjre dette s kort som mulig (noe jeg ikke klarte) ogs fr jeg heller flge opp med flere artikler.

Men mett fett ker kolesterolet?

Kolesterol er et fettstoff som finnes i alle cellene i kroppen. Kolesterol er svrt viktig for dannelsen av hormoner, for at cellemembraner skal fungere og for en rekke prosesser i kroppen. Det kan dannes i alle celler, og spiser vi mer kolesterol dannes det mindre og omvendt. Dette er grunnen til at det er en myte at du fr hyere kolesterol av egg, en myte som n er fjernet fra de amerikanske rdene og aldri har vrt i de norske. Vi har forvrig kjent til dette siden 70-tallet, men egget ble frst frikjent i 2015.

Ancey Keys skrev faktisk selv et brev til the New England Journal of Medicine (en av verdens mest annerkjente tidsskrifter) i 1991 at kolesterol i maten sannsynligvis ikke pvirket kolesterolet i blodet hos mennesker.

Da kolesterol er fettlselig kan det ikke fraktes fritt i kroppen, men m ha egne transportmolekyler. Det finnes ulike transportmolekyler, og det er dette du kanskje kjenner som det gode og det drlige kolesterolet, henholdsvis HDL og LDL. Det viser seg n at dette er langt mer komplisert enn vi har trodd, det finnes til og ulike former for LDL (det drlige kolesterolet), i tillegg finnes det molekyler som transporterer fett leveren danner av sukker.

Det viktigste skjnne er at det ikke er kolesterol og fett i blodet som er problemet i seg selv, men hvilke typer fettsyrer vi har, og ikke minst, hvordan fettet vi spiser pvirker de ulike. Selv om mettet fett kan gi hyere kolesterol for enkelte, kan det likevel gi en mer gunstig fettsyreprofil som det s fint heter, og det trenger heller ikke bety at en har kt fare for f hjerteinfarkt. Les mer her.

Er mettet fett farlig?

Da mettet fett ble stemplet som farlig p 60-tallet var det mange som prvde gjre opprr, det skulle vise seg vre vanskelig. De siste rene har det blitt publisert en rekke studier som har vist null sammenheng mellom inntak av mettet fett og sykdom. Les mer her, her og her.

Likevel anbefales det at vi velger lettprodukter og unngr mettet fett. Barn som spiser melkefett ser ut til vre bde slankere og sunnere enn barn som fr magre produkter, likevel serveres og anbefales lettprodukter til norske barn. Det er lite som er s kontroversielt som diskusjonen rundt fett og ernring, og det er lite som skaper s mye forvirring for en stakkar som nsker spise sunt.

Bare se p forsidene p Time magasin, den frste med selveste Keys, den neste med egg og bacon og den siste med en stor klump smr?

1961:

1984:

2014:

Det som overrasker meg er ikke at dette er kontroversielt, men at det fortsatt ikke snakkes om nyanser. Mange professorer p UIO str hardnakket p sitt, kanskje ikke s rart siden dette er deres livsverk?

En av de strste studiene noen gang laget p sammenhengen mellom kosthold og sykdom er den amerikanske studien "the womans health initiativ". Her ble deltakerne randomisert til spise enten sitt vanlige kosthold eller et kosthold med mindre fett, mer frukt, grnt og fullkorn. Det ble ikke funnet noen redusert risiko for dd fra hjerte- og karsykdom i gruppen som reduserte fett. Dette er bare en av mange slike studier!

Er mettet fett synderen bak hjerte- og karsykdom?

Hjerte- og karsykdom er multifaktorielle sykdommer, det vil si de har flere rsaker. Det har i mange r vrt opplyst og vedtatt at mettet fett ker kolesterolet, selv om dette er langt fra hele sannheten. Vi har sett at plakket som tetter blodrene inneholder kolesterol, og det har derfor blitt trukket en konklusjon om at kolesterol i blodet skaper plakk. Dette er en forenkling s dum at en 22 r gammel student burde vite bedre. Det er kun harskt LDL som kan g inn i blodren, der den sammen med inflammasjon kan skape plakk. Den uheldige forenklingen er det som fr mine kunder til tro at smr legger seg p innsiden av blodren.

Alle fettsyrer er lange, rette kjeder med karbon, hydrogen og oksygen. Mettet fett er fett som er helt mettet med hydrogenatomer, det vil si at de ikke har dobbeltbindinger. Nr en fettsyre har dobbeltbindinger vil den f en knekk. Disse fettsyrene er derfor ikke rette og de kan ikke komme helt inntil hverandre, ergo de blir flytende i romtemperatur. Mettet fett er rett og legger seg tett i tett, og blir dermed fast i romtemperatur.

tro at mettet fett magisk transporteres til hovedpulsren der det legger seg som en klump med smr er som tro at en bit brokkoli kan sette seg fast i hjernen og skape hjernesvulst, det er rett og slett ikke slik kroppen fungerer! For mange hres sikkert dette banalt ut, men det er faktisk veldig mange som tror nettopp dette, ogs mange som har tatt et kurs i ernring!

Denne metaanalysen viste at lavkarbodietter med mer mettet fett faktisk reduserte risikofaktorer som triglyserider (fett leveren har skapt fra sukker), fastende blodsukker, blodtrykk, BMI, livvidde, insulin og CRP, i tillegg til ke det gode kolesterolet. Dette betyr ikke at alle skal g p lavkarbo, langt ifra, men det betyr at vi m begynne pne oss for at det kan finnes andre veier til rom. Kanskje er disse veiene enklere for folk og maten smaker i hvert fall bedre enn Roededietten, just saying!

Hvorfor strides forskerne rundt mettet fett (og mye annet innen ernring)?

♦ Det er ekstremt komplisert forske p ernring. Vi spiser utrolig mange matvarer i lpet av en dag, et r og et helt liv. Andre faktorer som gener, stress, ryking, trening, psyke og milj er ogs vanskelige mle, og dermed pvirker de resultater uten at vi klarer skille dem fra det vi spiser.

♦ kartlegge matvaner er svrt dyrt og har store feilmarginer.

♦ Vi kan ikke tjene penger p ernringsforskning slik vi kan ved for eksempel legemiddelforskning.

♦ Kausalitet betyr ikke korrelasjon. Det vil si at to ting skjer samtidig betyr ikke at den ene forrsaket den andre.

♦ Det er store penger tjene p at mat som er svrt billig produsere sees p som sunn. Da kan denne frontes med helsepstander som kolesterolsenkende og selges dyrere enn annen mat.

♦ Ernring er ikke svart/hvitt - det er sjelden ja og nei svar p sprsmlene jeg fr, fordi alt kommer an p. Hva annet du spiser, hvilke gener du har, hvilken helsetilstand du har og hvordan du lever livet ditt.

♦ Det er mye etisk problematikk knyttet til ernringsforskning - vi kan ikke eksperimentere p mennesker og se hvem som blir syke at spise feil. Vi kan kun se p det de sier at de har spist (som oftest ikke det de har spist) og hvilke sykdommer de har ftt. Dermed kan vi lage hypoteser. Det vil si, vi vet aldri sikkert, men vi kan tro.

Arrogante ernringsstudenter

Det er svrt sjeldent jeg fr en slik melding eller en negativ kommentar som jeg gjorde her om dagen. Det jeg fr er mange meldinger om at jeg er balansert og lite dogmatisk i min tilnrming av et sunt kosthold. Jeg synes ikke vi skal sitte p hver vr topp og skrike til hverandre, det har kun skapt stor forvirring hos forbrukere.

vre student handler ikke om svelge informasjonen en fr fra foreleleseren rtt. Det handler om lre utforske selv. Dette er min viktigste lrdom som student, at jeg selv lrte lese forskning. Som datter av en frsteamanuensis med en doktorgrad fra Harvard har jeg ftt skepsis til forskning inn med morsmelken. Det finnes alltid forskning som sttter begge sider og forskningen kan alltid manipuleres til fremme ulike meninger. Vi er ndt til forst dette og bruke sunt vett!

Jeg har nsket bli klinisk ernringsfysiolog siden jeg var 14, men etter over 10 r med sykdom ble ikke livet akkurat som planlagt. Derfor ble det nettstudier fra sykesengen og siden UIO ikke tilbyr dette ble det en bachelor p meg. Det betyr ikke at jeg er en kunnskapsls "dame", men en jente som har studert mye av det samme pensumet som andre ernringsstudenter. Jeg har ogs hatt en stor lidenskap for ernring i hele 14 r, og gtt mange r p livets skole. P veien har jeg lrt at det er veldig mye vi ikke vet om ernring, ikke minst at jo mer jeg lrer, jo mindre kan jeg. Jeg vil til den dagen jeg dr vre en evig student som er sulten p lrdom. Den dagen jeg tror jeg vet alt er jeg den siste personen du burde hre p!

Hvorfor endres ikke bare rdene?

Helsedirektoratets rd er laget for friske mennesker i Norge. De aller fleste av rdene ern svrt gode og det er en stor misforstelse at de er helt p tryne. Likevel har de et par svakheter, srlig fordi de skjrer alle mennesker over en kam nekter for at vi er ulike individer med ulike behov. Jeg pleier forklare p foredrag at rdene er laget slik at ethvert rd kan tas helt ut av sammenheng og implementeres i Ola Nordmanns kosthold, uten gjre skade. Drikk mer vann; topp! Spis mer grnt; supert! Spis magre meieriprodukter; det vil i hvert fall ikke skade om alt annet du spiser er crap!

Hadde vi kun gtt inn og ropt at mettet fett var friskmeldt og at det bare var lasse innp hadde vi ftt problemer. Jeg har liten tro p at sukkersalget hadde sunket, jeg tror vel heller at grandiosaen hadde blitt dynket i mer rmmedressing og kremflte i freia kakao hadde blitt ansett som sunt. Vi vil bedras, og folk hrer det de vil hre.

Nr det er sagt er jeg helt sikker p at rdene om fett vil endres over tid, men det har tatt tid komme hit og det vil ta tid g fremover.

Betyr det at jeg br spise bacon og drikke kremflte hver dag?

Nei, det synes jeg ikke. Jeg har venner som spiser mye bacon fra griser som lever gode liv og fr mat de er skapt for. Samtidig spiser ikke disse menneskene grandiosa, smgodt og pepsi max. De spiser frst og fremst masse grnnsaker, drikker mye vann, lever sunt og tar vare p helsen sin p alle mulige mter. For de fleste vil det ikke handle om spise store mengder fett, men ikke vre redd for fett og ikke minst, velge ekte, naturlig fett.

Et streng lavkarbodiett kan gi mange helsefordeler og hjelpe noen ned i vekt. Srlig ser en god effekt ved fedmepasienter og hos menn. Jeg mener kvinner ikke br leve p for streng lavkarbo over tid da det kan bidra til hormonelle ubalanser og hye kortisolverdier i kroppen.

Det er mange faktorer som utgjr et sunt kosthold. Vi kan ikke se p enkeltfaktorer alene, men helheten. Dette prver jeg f frem i absolutt alle innlegg jeg skriver!

Hvilket fett skal du velge?

Hypotesen om at mettet fett ga hjerte- og karsykdom har hatt en enorm ringvirkning p maten vi spiser i dag. Produsenter av korn, mais og soya hoppet i taket da de kunne produsere og selge billige planteoljer i btter og spann som helsekost. Planteoljer er svrt rike p omega 6, en fettsyre som virker betennelsesfremmende nr vi har for store mengder av den i kosten. Margarin, melange og vitahjertego br derfor unngs da de kan fre til betennelse i kroppen, som igjen er den strste faktoren i ikke bare hjerte- og karsykdom, men ogs de aller fleste andre sykdommer.

♦ Selv velger jeg ekte fett over prosessert plantefett hver eneste gang. Det betyr ikke at jeg lesser p fett p alt jeg spiser eller lever p streng lavkarbo. Dette handler om kvalitet, ikke mengde.

♦ Jeg anbefaler steke all mat i smr, klarnet smr (ghee) eller kokosolje. Dette er mettet fett og derfor svrt varmestabilt som jeg tidligere skrev.

♦ Kast rapsolje, solsikkeolje, soyaolje, maisolje og andre vegetabilske oljer, disse er rike p omega 6 og harskner lett. Unng for all der vita hjertego produkter, melange og margarin! Du kan f kokosolje uten smak p helsekosten, den med brun etikett.

♦ Jeg anbefaler olivenolje p kalde salater eller over grnnsaker en baker i ovnen. Da er det fordelaktig unng hyere temperatur enn 160 grader.

♦ Hvis du vil bruke planteoljer som valnttolje eller linfrolje br dette ogs vre kaldt, enten i salat eller smoothie for eksempel. Dette er ikke noe jeg bruker selv.

♦ Jeg anbefaler f umettet fett fra olivenolje, avokado, kjtt, ntter og fr.

♦ Jeg anbefaler omega 3 fra fisk, en hykvalitets omega 3 olje, alger, ntter og fr

N skal jeg lage kveldsmat stekt i litt smr, nam <3

71 Kommentarer

Charlotte

17.10.2016 kl. 20:02
Elsket dette innlegget og skal ta til meg alle tipsene p bunnen her. Takk, ste!

Ingeborg Knedahl

17.10.2016 kl. 20:23
Fantastisk innlegg! St p:)

iselinslund

17.10.2016 kl. 20:35
Fantastisk bra innlegg :-)

Lovise

17.10.2016 kl. 20:49
Amen🙏🏻❤️

anita husevg

17.10.2016 kl. 20:52
Utrolig bra og omfattende skrevet! Takk for at du klarner opp i rusket :)

Martine

17.10.2016 kl. 20:52
FANTASTISK BRA 🙌 , s deilig lese en s god artikkel, om et s viktig tema. Du er virkelig en stor inspirasjonskilde for meg, og jeg setter stor pris p den jobben du legger ned - som jeg, og mange mange flere, fr s stor glede av. Tusen hjertelig takk💖

Anette

17.10.2016 kl. 21:02
For et vanvittig essensielt og omfattende innlegg 😊 Supert at du belyser et s viktig og misforsttt tema 😊 Jeg er s lei av alle som pstr at mettet fett legger seg i blodrene og ker risiko for hjerte-karsykdommer etc

Maren Aasen

17.10.2016 kl. 21:14
Flott Helene! <3 Like lei som deg. baahhhh

Tone

17.10.2016 kl. 21:15
Veldig bra skrevet og helt enig med deg! :-)

Anne Linn

17.10.2016 kl. 21:34
Veldig bra innlegg! Jeg bruker ogs bare ekte meierismr og kjper heller ikke lett produkter. Det er synn at folk tror at mettet fett og fett generelt er farlig, for det er det jo absulutt ikke :) S enig med deg!

Inger Ann Berg

17.10.2016 kl. 21:47
Veldig bra dette innlegget, enkelt forklart. Da jeg ikke tler melkeproteiner har jeg mttet slutte med meierismr. Det har jeg spist siden jeg var baby til n for ca 4 r siden. Savner det enormt. Kan kanskje bruke ghi, prvde lage det, men ble ikke helt fornyd. S helt enig med deg 👍

Helene Ragnhild

17.10.2016 kl. 22:02
Inger Ann Berg: Det er veldig lite proteiner i smr s jeg ville testet om du tler det. Jeg har alltid tlt det, selv i perioder jeg har mttet kutte melk ;)

Kjersti

17.10.2016 kl. 21:50
Du er utrolig dyktig! Viktige perspektiver. Fantastisk blogg du har😊❤

Marthe

17.10.2016 kl. 22:17
Takk for at du er s engasjert og deler av kunnskapen din 🙌🏽

Marie

17.10.2016 kl. 22:26
Elskar fett ❤️ Og du Helene er utruleg kunnskapsrik og flink. 🙌🏼 Takk for all informasjonen du delar. Love it. 😘

Bente

17.10.2016 kl. 22:32
Veldig fint skrevet! Godt noen orker ta kampen, selv om det kan vre tft g frst i toget!

Har lest at i Australia har helsemyndighetene gtt ut med en offisiel unskyldning til folket for ha feilinformert om mettet fett gjennom de siste 30 r. Er nok en stund til det skjer i Norge;)

Janne

17.10.2016 kl. 22:46
Fantastisk 👍🏻

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 15:30
Janne: :D

Heidi

17.10.2016 kl. 23:01
Fantastisk bra! Du er en stor inspirasjon, og jeg er s takknemlig for at du vil dele med meg og alle andre som interesserer seg for dette!😃 Stor klem💗

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 15:30
Heidi: Takk <3

Rolf

17.10.2016 kl. 23:04
Veldig bra skrevet. Men en ting m jeg nevne. Omega 6 som ikke har vrt gjennom en masse prosesser er betennelsedempende. Alts ren Omega 6.

https://www.youtube.com/watch?v=Rca-TSCGtnI

Helene Ragnhild

17.10.2016 kl. 23:09
Rolf: Jeg vet det, men i det store og det hele fr vi i oss alt for mye av det ;) har vi for mye er det ugunstig, uansett. si at omega 6 frer til betennelse er ogs en forenkling, egentlig frer det bare til mindre betennelse enn omega 3. Vi nsker jo at signalstoffer/eikosanoider ogs skal produseres fra omega 3 ;)

Kristian

17.10.2016 kl. 23:05
Veldig interessant innlegg, mye av dette har jeg absolutt ikke hatt kjennskap til fra fr, og jeg skal glatt innrmme at jeg egentlig hele livet har sett p mettet fett som number one badguy (i tillegg til rrsukker og andre raske carbs i store mengder, selvsagt).

Synes likevel at det gikk litt fort i svingene nr det kommer til fordmmelsen av omega 6-innholdige varer. Frem til det var innlegget godt nyansert med argumentene for de motstridende ideene og teoriene presentert, og ikke minst med bra dokumentasjon. Da synes jeg det ble vel voldsomt anbefale kaste raps, solsikke, soya og liknende oljer uten noen videre forklaring enn at de kan vre betenelsessfremmende i store mengder. Det ble jo argumentert for at det er helheten som teller, ville ikke dermed variasjon ogs p dette omrdet kunne virke gunstig? Eller i det minste vre avhengig av individet?

Som sagt, fant jeg innlegget bde lrerikt, nyansert og velskrevet, men skulle gjerne sett flere argumenter angende utelukkelsen av oljer som inneholder omega 6. Har selv lite kunnskap p omrdet, noe som egentlig ikke er bra, gitt viktigheten av et godt kosthold.

Ellers; st p! Bra at du deler din kunnskap, det trengs absolutt! 😊

Helene Ragnhild

17.10.2016 kl. 23:07
Kristian: det ble rett og slett for langt g inn p hele diskusjonen rundt omega 3 vs omega 6 ;) men det mtte nevnes!

Mads Mankini

18.10.2016 kl. 00:01
Jeg ble kjempesulten av lese dette :)

PS! Godt skrevet om et viktig tema som ogs burde diskuteres mer av bde forelesere og elever i ernrings-studier rundt om kring!

Nina

18.10.2016 kl. 06:33
Fint innlegg - vi velger smr :)

Martine

18.10.2016 kl. 07:02
Et fantastisk innlegg! <3 smr <3

Kamilla K

18.10.2016 kl. 08:00
Velformulert, informativt og godt innlegg! Liker S godt hvordan du gang p gang poengterer viktigheten av fokusere p helheten av bde kostholdet og livsstilen til individet. se p enkeltfaktorer isolert kan gi helt andre svar enn nr man setter ting sammen. Likte dette :)

Ha en herlig tirsdag, fine deg!

Ronnie

18.10.2016 kl. 08:05
Fantastisk lese at stadig yngre forstr...

S

18.10.2016 kl. 09:13
Hei. Fantastisk interessant innlegg :).Jeg lurer p om du kan skrive litt om idrettsutvere og lettprodukter... Fr stadig hre at vi m begrense fettet i kosten og kjpe lettvarianter av f.eks rmme,melk,yoghurter etc for kunne prestere best mulig. Hva er dine tanker rundt dette?

Helene Ragnhild

18.10.2016 kl. 09:51
S: Jeg som hpet at det hadde blitt mer fokus p fett i idrett, srlig for jenter! Fett er essensielt for hormonproduksjon og her er jo idrettsjenter ekstra utsatt! Vi lrte p skolen at det var i ferd med bli mer fokus, men som jeg skrev i innlegget, omlegging tar tid. Jeg ville unngtt lettprodukter, men ikke unngtt karbohydrater heller. Mest mulig hel, ubearbeidet mat <3

Silje K

18.10.2016 kl. 09:47
AMEN!

Skulle da tro at variert kosthold som inneholder de nringsstoffene vi trenger er det viktigste. I dagens samfunn blir vi angrepet av eksperter fra alle kanter som mener noe om hva som et best for deg? Du m minst drikke 2 liter vann om dagen (why? Drikk nr du er trst)!! Du m kun spise fullkornsprodukter, og nada karbohydrater (lev av lavkarbo! Nr ble det liksom sundt?). Det som gjr oss fete, late osv er all ferdigmaten fulle av konserveringsmidler vi stapper i oss som er rsaken til helseproblemene. Spiser vi rene produkter og lager mat fra bunnen (slik at vi vet hva maten inneholder) da er du grei mot kroppen din.

Fortsett gjerne med slike innlegg, det vil kanskje vekke en manipulert zombieverden!

Victoria Larsen

18.10.2016 kl. 09:53
Utrolig bra innlegg, som er utrolig viktig! Skal ta meg til alle tips :)

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 14:15
Victoria Larsen: :D

Guri MM

18.10.2016 kl. 10:36
S bra skrevet. Nyansert og balansert. Og etter min mening, veldig korrekt observert. Fortsett!

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:30
Guri MM: Tusen takk :D

Aina

18.10.2016 kl. 10:36
Jeg bare lurer p hva jeg skal gjre nr barna mine har melkeallergi ? Bruker litt kokosolje, men bruker og mye margarin (uten melk , bl pakke) til skiver og andre ting.. er det Ok? Har du andre tips nr vi ikke kan bruke vanlig smr?

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:30
Aina: Lage klarnet smr/ghee? kommer oppskrift i lpet av uken :D

Anette

18.10.2016 kl. 11:07
Jeg skulle nske du kunne stille i debatter p TV om kosthold , gtt ut i media p en eller annen mte. Da hadde nok folk blitt oppmerksom eks p at mettet fett og hjerte-karsykdommer ikke har sammenheng. Hadde det vrt noe for deg? Jeg elsker bloggen din, men du nr ikke ut til alle om ditt viktige budskap kun via bloggen. St p, du er min favorittblogger og du aner ikke hvor mange av oppskriftene dine jeg har prvd 😊

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:30
Anette: Hehe, vi fr se :D del del del s skjer det vel en dag :D
Tusen takk for alle kommentarene dine Anette, det er s kos <3

Marianne

18.10.2016 kl. 12:08
Takk for et veldig grundig og informativt innlegg! Er du sikker p at rapsolje ogs br utelukkes? Rapsolje har blitt sunnere gjennom foredling og har en meget gunstig sammensetning av fettsyrer. Rapsolje har en omega-6:omega-3 ratio p 3.1. Ta en kikk vedr. rapsolje: http://www.aftenposten.no/100Sport/sprek/Hvorfor-er-rapsolje-sa-sunt-789088_1.snd

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:28
Marianne: Jeg velger fett som ikke m gjennom en haug med prosesser og genmanipulering for bli innafor, hehe :D

Maleena Nooma

18.10.2016 kl. 13:10
Utrolig informativ innlegg. Fantastisk!!

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:28
Maleena Nooma: Takk :D

Ingrid H

18.10.2016 kl. 16:55
Wow! Tusen takk for flott innlegg! Du er s flink <3

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:27
Ingrid H: Takk :D

Victoria H

19.10.2016 kl. 08:48
Du skriver godt og overbevisende, selv for en skeptiker som meg.

Det virker til vre snakk om balanse og fornuft ifht kost. Det er jeg fan av. Gleder meg til flge fortsettelsen.

:)

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:26
Victoria H: :D

M

19.10.2016 kl. 12:07
Litt av en avhandling du har skrevet! Jeg er helt enig. Kjrer smr p det som er. Kom forresten p en episode av Forbrukerinspektrene jeg s p NRK som jeg tror du kommer til like. Tar for seg akkurat det samme. Kjent stoff for deg, men det var ganske moro se tre eksperter som ikke klarte bli enige.

https://tv.nrk.no/serie/forbrukerinspektoerene/MDHP11001615/15-04-2015#t=11m57s

Helene Ragnhild

19.10.2016 kl. 22:04
M: Takk :D noen ganger kommer det bare brusende inni meg og jeg m skrive! Takk for tips, jeg har faktisk ikke sett den. Brekker meg nesten p tanken spise s mye margarin, sj!

Olaf Berli

19.10.2016 kl. 14:52
Takk for masse nyttig informasjon!!!

Skulle nske at du kunne ta en prat med fastlegen min om kolesterol... ;.)

Helene Ragnhild

19.10.2016 kl. 21:56
Olaf Berli: hehe, det kan du si :D

Hilde Kristin skaret

19.10.2016 kl. 15:03
S mye kunnskap! 🌸 S godt skrevet! Herlig. Jeg bare lurer, har du noe forhold til blodtypedietten? Jeg har stor tro p den og mener vi kanskje har noe her?? Hva mener du?

Helene Ragnhild

19.10.2016 kl. 21:56
Hilde Kristin skaret: Jeg har ikke brukt den selv i hvert fall :)

Mari

19.10.2016 kl. 19:23
Takk for dette innlegget! Smr smaker fantastisk <3

Jeg har bare et sprsml angende bremykt (som jeg er veldig glad i), jeg ser at dette inneholder 30% rapsolje.. Anser du det som mye raps, og ville du byttet det ut?

Helene Ragnhild

19.10.2016 kl. 21:54
Mari: Det kan du fint bruke :D

Maria

20.10.2016 kl. 10:11
Interessant, helt enig i at studenter br vre kritiske. Srlig til forelesere som er veldig skrsikre i sin sak, samma hvilken sak det er. Men skjnner ikke hvorfor vi skal kaste rapsoljen? Svidt jeg vet har moderne rapsolje bedre fettsyresammensetning enn feks olivenolje, og jeg mener begge disse kan og br inkluderes i kostholdet. Bruker selv mest raps, oliven, kologisk smr og noe kokos:-)

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:23
Maria: Rapsolje er helt greit, men hvorfor velge noe som er greit og i tillegg smaker null nr du kan velge noe som er godt?
Jeg bruker helst fettkilder jeg kunne funnet selv i naturen, raps kunne du aldri ftt tak i uten en fabrikk ;)

Siv Elisa

20.10.2016 kl. 15:28
Kom tilfeldigvis over dette innlegget. Kjempebra skrevet! Er selv frstersstudent p nettbasert bachelorprogram i ernring. Mistet, slik som du, 12 r til sykdom, og ikke frisk nok til studere p vanlig skole. Ble interessert i ernring da jeg ikke ble trodd av leger at jeg var syk, og mtte prve finne andre mter reparere meg selv p. Gleder meg til lese mer du har skrevet!

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:21
Siv Elisa: S gy Siv Elisa :)

Mona

24.10.2016 kl. 08:30
S bra at du tar opp dette! Trodde liksom folk (og i hvert fall folk som er opptatt av ernring) hadde ftt med seg at smr ikke er farlig? Tydeligvis ikke... syns nesten det blir litt komisk nr hun prver belre deg p den mten.

Og den smr i blodrene/brokkoli i hjernen-analogien var ddsbra 😂 Den skal jeg begynne bruke 😁

Helene Ragnhild

24.10.2016 kl. 10:09
Mona: Haha, takk Mona <3 det trodde jeg ogs! desverre er det mange lesehester som kun svelger det lreren sier rtt, de spr vel ikke engang?

Ha en nydelig dag <3

Christian Kjellmo

28.10.2016 kl. 19:54
Hei!

Jeg er lege ved sykehuset i Bod og samtidig er jeg doktorgradstudent med kolesterol som tema.

Du har penbart lest en del om temaet, men konklusjonene bli for enkle og brer preg av at du sannsynligvis har lest mye litteratur/blogg osv som er kritisk til mettet fett/kolesterol-teorien og kanskje mindre av det som fagfolk og helsemyndigheter baserer seg p. Det er tydelig trendy i tiden vre kritisk til eksperter, helsemyndigheter og snn.

For ta det litt systematisk:

1) Hyt inntak av mettet fett ker kolesterolnivet (LDL) i blodet og dietter erstatter mettet fett med flerumettet fett senker det samme kolesterolet. Dette er ikke kontroversielt. (1)

S de store sprsmlene er da da:

1) Spiller LDL en rolle i utviklingen av hjerte/kar-sykdom?

2) Er den kningen i kolesterol og LDL-kolesterol som man fr fra hyt inntak av mettet fett farlig?

Det er her temperaturen blir hy og man kan enkelt g seg vill i utallige nettsider, blogger osv. som mener at fagfolk tar feil, mettet fett er helt trygt og helsemyndighetene villeder. Klimadebatten er en helt lik. Fagfolk flest er enige, mens kritikerne er hyrstede, fr mye oppmerksomhet og skaper falsk balanse (2)

Jeg jobber med disse pasientene og du skal ikke ha sett s veldig mange pasienter med alvorlige hjerteinfarkt for forst at dette her er en svrt alvorlig sykdom. S derfor tar jeg temaet litt over gjennomsnittet serist.

S hvis jeg skal oppsummere det vi vet om kolesterol og hjerte/kar-sykdommer s blir det noe slikt:

1) Store epidemiologiske studier viser at det er en korrelasjon mellom kt LDL-kolesterol og hyere risiko for hjerte/kar-sykdom i befolkningen. Du bruker en del tid p Ancel Keys` "Seven Countrys Study" og mener at fordi det var svak studie s stemmer ikke fett-teorien. Det er en underlig pstand. Keys studien var den frste som mente vise at diett hadde noe med hjerte/kar-sykdom gjre, derfor er den kjent. Ikke fordi den beviser kausalitet. Studiene som dagens helsemyndigheter baserer sine rd p kom som en flge av Keys, men str alene, s hvis du skal kritisere helsemyndighetenes rd m du kritisere disse studiene.

LDL-kolesterol har i tillegg en hel del svakheter som risikomarkr. Man kan f hjerteinfarkt selv om LDL-kolesterolet er innenfor referanseomrdet/normalt, og motsatt er det noen som tler hyt LDL-kolesterol uten bli syke. Hjerte/kar-sykdom er multifaktorielt og hvis du har mange andre uheldige faktorer kan du f hjerte/kar-sykdom selv om LDL er normalt/lavt. Dette er nok en av hovedgrunnene til at det i hele tatt er s mye kontrovers og forvirring i studiene, men betyr ikke at LDL ikke spiller en rolle.

2) Vi har en ganske stor gruppe med ulike genetiske sykdommer som (kun) ker LDL-kolesterol. Samtlige av disse har (betydelig) kt risiko for hjerte/kar-sykdommer. Hos de med alvorligst sykdom s har man dokumentert at 4-ringer har mistet livet av massive hjerteinfarkt med blodrene fulle av aterosklerotisk plakk. (3)

3) Plakkene som avleires i blodrene er det forsket mye p og det er ingen tvil om at LDL-kolesterolet spiller en sentral rolle i utviklingen av disse. Det foregr mye spennende forskning for forst betennelsesreaksjonen som driver plakkformasjonen videre, men LDL m vre der.

4) Medisiner som senker LDL senker risikoen for hjerte/kar-sykdom og det finnes en dose-respons. Lavere LDL = mer beskyttelse (4) Gir man statiner eller fett-dialyse (som fjerner kolesterol og LDL) til pasienter med arvelig hyt kolesterol s reduserer det risikoen for hjerteinfarkt betydelig. Gir man statiner til pasienter med hjertesykdom eller veldig hy risiko for f hjertesykdom s senker det risikoen for sykelighet og dd av hjertesykdom.

S til det frste sprsmlet: Spiller LDL en rolle? Svaret er ja.

Det andre sprsmlet er vanskeligere. Spiller mettet fett i kosten en rolle?

Som du skriver helt riktig s er kostholdsstudier utrolig vanskelige gjennomfre godt nok. Vi spiser mat, ikke nringsstoffer. I alle slike studier m man sprre seg; Har folk klart holde seg til dietten? Mange av studiene er basert p kostholdsregistrering. Husker du hva du spiste til frokost i forrige uke? Det er ikke rart det blir vanskelig f sikre data.

Christian Kjellmo

28.10.2016 kl. 19:55
Det andre er varigheten av dietten. Kosthold er livsstil. Hjerte/kar-sykdom er noe man utvikler over mange r/store deler av livet. Prosessen starter allerede i tenrene. Hvor lenge m man st p en diett for at det skal ha effekt/gjre opp for alle rene med et annet kosthold?

Du viser til en studie som ikke fant noen effekt (Womens Health Initiative). Problemet med den studien var at LDL-kolesterolet hos de som deltok bare gikk ned med 0,07 mmol/L, og dette var nok fordi selv om energiinntaket ble redusert med nesten 10% s utgjorde mettet fett bare 2,9% av denne reduksjonen.

Det er gjort noen studier som har vist en signifikant reduksjon av hjerte/kar-sykdom med lav-fett-diett (bl.a Oslo-Heart-Study, Finnish Mental Hospital-study, Lyon-Diet-Heart-study), andre som ikke har vist effekt (bl.a Minnesota Coronary Study, Diet and Reinfarction Study, LA Veterans Trial).

Studiene spriker og metaanalysene finner ingen sikker effekt av fett-redusert-kost p harde endepunkter (dd, sykelighet). Men tolke dette dit hen at mettet fett er sunt og at det bare er kjre p med bacon og smr blir helt feil.

Vi har ikke gode, kontrollerte studier som med sikkerhet forteller oss at mettet fett i kosten ker sykelighet og ddelighet av hjerte/kar-sykdom, men vi vet at slike studier er veldig vanskelige gjennomfre p en slik mte at de gir sikre resultat. Vi vet derimot at hyt inntak av mettet fett ker LDL-kolesterol, vi vet at LDL-kolesterol spiller en helt sentral rolle i utviklingen av hjerte/kar-sykdom og vi vet at hvis man senker LDL-kolesterol s gir dette beskyttelse mot hjerte/kar-sykdom med en doseavhengig respons (lavere LDL = mer beskyttelse).

Da er det for meg logisk og fornuftig at myndighetene anbefaler at man tilstreber redusere mettet fett i kosten og hvis man skal g rett mot helsemyndighetenes rd, spesielt hvis du har klienter/pasienter som betaler for rd, s m du komme opp med noe bedre enn det her.

Tar med noen, relevante referanser:

1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2943062/

2) https://no.wikipedia.org/wiki/Falsk_balanse

3) http://emedicine.medscape.com/article/1783664-overview?pa=UmtNrBA76hWbxkVgd9o26ngJtgfGLmlTEAtwyF1TE3naXV3DEnTRfO1DT3YiDux4o3q5tZLUv3egyx%2FHA3XERychrzF%2F7vlnSF6AEX%2F09M8%3D

4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437972/

Helene Ragnhild

28.10.2016 kl. 21:31
Christian Kjellmo: Jeg synes det er supert at du kommenterer her, men hvorfor m du legge ord i munnen min? Jeg sier jo selv at det ikke finnes endelige svar og at en ikke skal spise bacon hver dag. Det blir s userist da kommentere dette, for i tillegg vre nedverdigende. Du innrmmer i hvert fall at det ikke er en endelig dom, slik s mange ernringsfysiologer gjr offentlig. Samtidig som de reklamerer for nutrilett naturligvis ;)

Christian Kjellmo

29.10.2016 kl. 23:04
spille krenket-kortet etter at du selv har harselert arrogant over alle som gr p ernringsstudiet og stoler p professorene/"ekspertene" som underviser der er jo litt ironisk.

Tror du noen som leser dette innlegget sitter igjen med inntrykket at det ikke finnes endelige svar rundt sprsmlet om man skal begrense mengden mettet fett i kosten eller ikke?

Helene Ragnhild

30.10.2016 kl. 10:26
Christian Kjellmo: Ja, det tror jeg :)

Ernringsstudent

02.11.2016 kl. 22:37
TAKK Christian!! Endelig noen som forklarer dette s perfekt som det gr!

Maria

15.11.2016 kl. 21:51
Takk til Christian som tok seg tida til skrive et utfyllende og interessant svar! Jeg oppfattet ham ikke som useris og nedverdigende, tvert imot... En som tar deg p alvor og faktisk kommer med et interessant bidrag til en pgende og aktuell debatt.

ystein

03.03.2017 kl. 00:15
S fint lese din artikkel. Jeg kan anbefalle Gary Taubes The Case Against Sugar, Good Calories Bad Calories. Catherine Shanahan M.D. Deep Nutrition. Du har kanskje lest dem allerede. Nr det gjelder LDL som noen nevner p siden her, s er det jo en komplisert greie. Kostdoktorn forklarer dette veldig godt. Fr trodde man at et kt LDL var farlig. N fins det noe statistisk materiale at folk over 60 r med litt forhyet kolesterol lever lengst.

Helene Ragnhild

03.03.2017 kl. 11:18
ystein: De har jeg lest ja, gode bker!
Helt enig med deg!!

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no