Blodsukkervennlige surdeigspannekaker - steg for steg

  • 30.10.2016 kl. 16:47

Surdeig har tatt helt av i Norge og har forhpentligvis kommet for bli? Det er en del av hele fermenteringstrenden, bygget p eldgamle tradisjoner som n lftes frem i lyset.

Du kan lage det aller meste av bakst med en skalt surdeigsstarter. Dette er mel og vann som har utviklet levende bakterier. En slik starter kan erstatte gjr, samtidig som den bryter ned mel og gjr maten lettere fordye.

Du kan lage en starter selv, men selv synes jeg det er enklest f en starter av noen andre. Jeg fikk en ny starter da jeg beskte Camilla p fredag. Fr hadde jeg en bit donald fra Gry, men han dde dessverre i kjleskapet i en periode jeg ikke bakte noe srlig. Det gr litt i rykk og napp med fermenteringen her hjemme, s pluselig kan noe d. Jeg ser ikke det som noen krise, for du kan alltids f en starter av noen andre. Det er lurt sprre i facebookgrupper som denne.

Hvorfor bake med surdeig?

Nr du bruker surdeig og langtidshever deigen eller rren brytes antinringsstoffer, gluten og endel av stivelsen i kornet ned. Dermed blir kornet bde mer nringsrikt og lettere for magen hndtere. Surdeigsbrd har gitt meg muligheten til nyte brd igjen, uten f oppblst og vond mage.

♥ Det er nemlig slik at alle organismer p jorden er utstyrt med mekanismer for beskytte seg. For mennesker og dyr er dette klr, tenner og bein vi kan lpe p, men for planter er det antinringsstoffer. Dette er stoffer i korn, fr, ntter og belgvekster som binder mineraler og andre nringsstoffer i maten du spiser og tar dem med ut av kroppen igjen. Slik kan alle fr (ogs korn) ta med seg denne nringen videre. Disse matvarene er ofte i seg selv rike p vitaminer og mineraler, men det er vanskelig for tarmen ta opp disse hvis de er bundet til for eksempel fytinsyre eller lektiner. Ved bruke surdeig kan vi bryte disse bindingene og nringsstoffene i kornet blir tilgjengelig for tarmen ta opp.

♥ Gluten brytes delvis ned, og derfor kan surdeigsbakst tles av mange som har skalt glutenintolleranse. Vr oppmerksom p at baksten ikke er glutenfri, s har du cliaki anbefaler jeg ikke surdeig med glutenholdig mel.

♥ Endel av karbohydratene (stivelsen) i kornet omgjres til organiske syrer i fermenteringsprosessen. Slik vil surdeigsbakst ogs vre snillere mot blodsukkeret og mange som vanligvis unngr karbohydrater vil kunne tle denne baksten bedre, srlig hvis den spises med godt fett.

Surdeigspannekaker

Det tar egentlig ikke mer tid bake med surdeig, men det krever litt planlegging. Du m nemlig la surdeigsstarteren og melet st og fermentere/heve en god stund.

Skal du lage pannekaker begynner du dagen fr ved blande:

2-3 ss starter

400 gram mel (jeg brukte en blanding av siktet fin og finmalt grov spelt)

5 dl vann

Rr det hele godt sammen i en bolle av glass eller plast, dekk det til med et hndkle eller plast og la det st i ca 8-12 timer. Jo lenger det str, jo surere blir det.

Slik s surdeigen ut da jeg blandet starteren med melet.

Det er lurt sette rren et lunt sted, ikke i vinduet. Jeg hadde den her kun for ta bilde fordi det er mest lys her ;)

Under ser du melet jeg brukte, men alt komel funker. Bakteriene reagerer ikke alltid s godt p rester av sprytemidler, derfor er ko foretrekke.

Neste dage tilsetter du:

6 egg (jeg bruker kologiske)

1 ts kardemumme

1 ts kanel

2 ss smeltet smr

ca 1/2 ts havsalt

Stning hvis du nsker, for eksempel et par ss kokosblomstsukker. Jeg hadde ikke i, men savnet det litt faktisk. Hvis du vil lage pannekaker til ha salt fyll i som ost og skinke dropper du stningen sklart!

Visp inn egg og alt annet og stek pannekakene i smr.

Slik s surdeigen ut etter 10 timers fermentering.



Du kan ha rren i kjleskapet noen dager og steke ferske pannekaker hver dag, nam <3

18 Kommentarer

Victoria Larsen

30.10.2016 kl. 18:35
Ser jo kjempe godt ut! :D

Viktoria

30.10.2016 kl. 19:02
Hei! Hvordan er ditt forhold til mat og kropp? Siden du har s mye fokus p ernring, lurer jeg bare p om du "skeier" ut i nnimellom, eller om du har et strengt kosthold og eventuelt fr drlig samvittighet av spise noe usunt? :-)

Helene Ragnhild

31.10.2016 kl. 17:00
Viktoria: Jeg skeier ut, men jeg har helt klart i perioder levd alt for strengt. Det har lett bli slik nr jeg kan s mye, hehe. Det er s viktig ikke bare se p mat som nringsstoffer, men ogs som MAT! Hehe :) jeg har skrevet et innlegg om det her: http://heleneragnhild.blogg.no/1474451297_sunnhetsforstyrret.html

Hilde

30.10.2016 kl. 20:05
Hei lura p om vis bruka surdeigspulver bi det samme framgangsmte ? Og event kor mye surdeigspulver til denne oppskrifta ? Ha en fin kveld ☺️Hilde

Helene Ragnhild

30.10.2016 kl. 20:50
Hilde: Hei Hilde :D jeg har ikke testet med surdeigspulver s det er jeg usikker p, men bare prve :)

Alexandra

30.10.2016 kl. 21:55
Jeg har aldri forsttt meg p hvordan er starter lages, og hva dette er?

Helene Ragnhild

30.10.2016 kl. 22:55
Alexandra: Det str i innlegget :D <3

Alexandra

30.10.2016 kl. 23:11
Takk for svar<3. S det er en erstatning for gjr. Men hvordan lager man den?:) Ser at det str at man skal blande mel og vann. Men er det ingen mengde, eller fremgangsmte:)

Helene Ragnhild

31.10.2016 kl. 07:04
Alexandra: Nei, dette er ikke en oppskrift p starter, jeg anbefaler deg heller f en bit starter av noen andre da det kan vre vanskelig lage (i min erfaring) :D

Alexandra

30.10.2016 kl. 23:13
Det str 2-3 ss starter, skjnner bare ikke hva starter er. Herlighet fler meg s dum n! :P

Helene Ragnhild

31.10.2016 kl. 07:03
Alexandra: Ikke gjr det, men hvis du leser teksten ser du hva starter er :)

Unni

31.10.2016 kl. 07:40
Hei

Oppbevarer du starteren p kjkkenbenken og hvor ofte mater du den? Opplever den lett lukter aceton og skjnner ikke hva eg gjr feil.

Helene Ragnhild

31.10.2016 kl. 11:36
Unni: Hei Unni :D jeg oppbevarer i kjleskapet og mater den dagen fr jeg skal bake :D

Susanne

27.01.2017 kl. 19:30
Hei Helene Ragnhild!

Takk for masse flott inspo og gode rd p bloggen din ❤ Eg jobber med spise meg frisk og har no begynt lefle med Tradisjonskost. Denne oppskrifta sg veldig god ut, men eg tler ikkje eggekvite enda og lurer derfor p om du har et forslag til erstatning? Kan eg bruke kun eggeplommer trur du?

Helene Ragnhild

28.01.2017 kl. 08:39
Susanne: Har ikke testet s det m du nesten bare prve ut :) stor klem <3

Guro Cecelie

28.05.2017 kl. 12:34
Pannekakene blei veldig gode :) takk for god oppskrift ;)

Sidsel

03.08.2017 kl. 08:02
Hei kan man ha melk i surdeigspannekaker, eller funker det best med bare vann.

Helene Ragnhild

03.08.2017 kl. 08:35
Sidsel: Du kan sikkert bruke melk :)

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits