Nringsrikt superfr som kan hjelpe deg ned i vekt

  • 10.08.2017 kl. 12:10

Adlinks

Jeg tror jeg frst oppdaget quinoa for 15 r siden, da jeg var 14. Jeg var allerede da s interessert i ernring og tvang mamma til bytte ut makaroni hjemme, haha. Quinoa lages den dag i dag hjemme hos dem, og er ogs fast inventar hos min sster. Jeg bruker det litt av og p, men noen ganger fr jeg skikkelig lyst p det. Da lager jeg en stor porsjon og oppbevarer i kjleskapet, perfekt ha som tilbehr til middag eller slenge i en salat.

Quinoa finnes i hvit, rd og sort "type" og er faktisk et fr, ikke et kornslag. Det er naturlig glutenfritt og et veldig mye bedre alternativ til glutenholdige korn enn mye annet, fordi det er mer nringsrikt. Quinoa inneholder alle de essensielle aminosyrene, det vil si at det er en komplett proteinkilde! I tillegg inneholder superfret bde vitaminer og mineraler, samt masse fiber.

Quinoa har blitt funnet kunne hjelpe deg ned i vekt ved pvirke appetittreseptorer og signaler i kroppen. I tillegg har studier sett at mennesker som har spist quinoa over tid gikk ned i vekt. Det vil nok ikke gjre en stor forskjell i seg selv, men det er jo enda en grunn til nyte dette super fret!

Her finner du billigere hvit quinoa enn den jeg har p bilde, her er rd og her er sort :)

Ml opp nsket mengde, jeg pleier bruke to dl quinoa og skyll i et drslag. Det er s viktig skylle for f bort en litt bitter smak som kan vre litt guffen. Jeg liker best la quinoa ligge i blt, gjerne med salt eller med en ts eplecidereddik over natten. Da blir den lettere fordye og nringsstoffene blir lettere ta opp for tarmen din. Etterp skyller jeg quinoa fr jeg koker det opp i dobbel mengde vann. Alts; 2 dl quinoa til 4 dl vann.

Du kan veldig gjerne koke quinoa i kraft, det har jeg gjort mange ganger. Favoritten er likevel (sikker fordi det minner meg om barndommen/ungdommen) kologisk buljong. Denne er kjpt i Sverige, men det finnes i Norge ogs.

Jeg opplever at det tar litt lengre tid koke rd og sort quinoa enn den hvite. Sistnevnte tar ca 20 min. Nr den er ferdig skal den ikke vre for hard, og den lille halen du ser p bilde skal ha kommet ut.

Av en eller annen grunn, ikke spr meg hvor dette kommer fra, men jeg elsker quinoa blandet med mais og spirer. Det er bare s utrolig godt sammen, men s rart at jeg nesten ikke trr legge det ut. Men er du like rar som meg s kan du jo prve! Jeg tar bare kologisk mais p boks og blander sammen med varm quinoa kokt i kraft eller buljong. S blander jeg inn masse alfalfaspirer, s digg! Jonna synes faktisk ogs at dette er godt, haha, s da er det kanskje verdt prve du ogs.

Er du gravid skal du ikke spise kjpte spirer, men jeg spiser de jeg selv lager. Det er jorden som gjr at de br unngs, men mine er jo laget helt uten jord.

Har du brukt quinoa fr?? Hva bruker du det til?

P.S. de siste rene har quinoa blitt dyrere enn fr. Derfor bruker jeg det ikke s mye til grt for eksempel. Jeg synes likevel det er bra! Quinoa dyrkes srlig i Bolivia og da det raskt ble poppis i vesten begynte de selge all quinoa og heller spise mer mais selv. Det frste til langt drligere ernringsstatus i den fattige befolkningen i Bolivia. Derfor betaler jeg gjerne ekstra og passer p bruke kilder jeg stoler p!

24 Kommentarer

Julia Anjali

10.08.2017 kl. 13:38
Elsker quinoa, har ftt sikkelig dilla p det. :) Lurte forresten p om det er noen nrings forskjeller p rd eller hvit?

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:24
Julia Anjali: Tror ikke det er s stor forskjell ;)

Kristine Larsen

10.08.2017 kl. 14:21
Alltid lurt p hva det smaker :o

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:24
Kristine Larsen: Litt som ris, men mer nttete :D

R

10.08.2017 kl. 15:14
Hei Helene,

Gratulerer s mye med graviditeten!

Jeg har studert ernring og har alltid brent for dette emne. N om dagen sitter jeg litt fast, for jeg er gravid og jeg har ftt beskjed av legen at jeg mangler proteiner og at jeg ikke legger p meg nok. Kostholdet mitt er ganske s variert.. jeg spiser kologisk kjtt, mye linser, bnner, grnnsaker, ntter, Quinoa, ost, yoghurt, frukt.. osv.. eneste jeg ikke spiser om dagen er fisk, fordi jeg blir s kvalm av det.. og ren melk/flte da jeg ikke tler det. Soya unngr jeg ogs. n lurer jeg rett og slett p om jeg m ty til proteinpulver, men da m det vre GOD KVALITET. Helst vegansk og uten noe Soya. Har du noen tips? Hjelp 😩

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:24
R: Hei! Uffda, s kjedelig! Kan jo hende at du rett og slett fr for lite ja. Anbefaler dette https://arnika.no/Produkter/Third_Wave_Nutrition/Plantforce_Synergy_Protein_Vanilje_400g_Pulver_vnr_N33049.aspx

Det er det aller beste proteinpulveret p markedet, utrolig rent! Har snakket med produsenten og han har forsket p dette i en evighet, utrolig kunnskapsrik!! Hvis du bruker koden 107347 fr du 10%
<3

Kamilla K

10.08.2017 kl. 19:01
Har ikke for vane bruke det, men en gang kanskje annethvert r har jeg en liten quinoa-fase, haha :D Quinoa kokt i kraft er jo faktisk SKIKKELIG godt <3 Aldri smakt svart da, kanskje verdt teste ;)

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:20
Kamilla K: Haha, hres jo ut som meg!! Ikke jeg heller, liker faktisk den hvite best :D

Oda

10.08.2017 kl. 20:35
Ottolenghi sin quinoa-salat med rd ris, ruccola, pistasjntter, trket aprikos, appelsin, hvitlk og olivenolje (og s klart quinoa) er himmelsk. Han har ogs en tomatsalat med ristet brd, agurk, quinoa, syre, olje og et lite lass urter som er fantastisk om sommeren. Utenom de oppskriftene har jeg aldri brukt quinoa som jeg kan huske.

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:17
Oda: Der har jeg aldri vrt :D

Helene Bennett

10.08.2017 kl. 22:11
Hei!

Hvorfor skal br gravide holde seg unna butikk kjpte spirer med jord? Er det p grunn av Toxoplasmose? Jeg bare lurer fordi jeg er 5 gangs gravid og har brukt mye spirer alle gangene... Men jeg har hatt Toxoplasmose, og det er bare farlig om du fr det fr det for frste gang som gravid :) S om det er grunnen kan jeg fortsette spise dem med god samvittighet :D

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:17
Helene Bennett: Mattilsynet advarer visst ogs mot hjemmespiring, men siden jeg har en diger pose som jeg aldri har blitt syk av fortsetter jeg. Det er ikke toxoplasmose, men salmonella og E-coli ;)

Karoline

11.08.2017 kl. 00:12
Hei,

Jeg blir skikkelig drlig av quinoa - etter noen timer vrenger magen seg og alt kommer opp igjen. Skal sies at jeg da har spist ganske mye quinoa av gangen, som del av en middagstallerken (har testet 5-6 ganger ila. de siste 5 rene). Likte smaken veldig godt og dette er en den eneste matvaren jeg reagerer p, s synes det er litt rart. Har skikkelig lyst til tle quinoa pga de gode nringsstoffene. Noen tips? Kan jeg "trene opp" en toleranse? Starte smtt med kanskje en teskje og se hvordan det gr, ke etter hvert? Hva kan det evt vre med quinoa som jeg reagerer p? Hmm..

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:14
Karoline: Det er vanskelig si dessverre :(

julie

11.08.2017 kl. 04:50
Hei!

Vet du om det er forskjellige nringsinnholdet i de rde, hvite og svarte? Smaker de forskjellige? :)

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 09:14
julie: Smaker litt forskjellig, men tror ikke de er s stor nringsmessig ulike ;) ikke stor forskjell p smak heller!

MK

11.08.2017 kl. 09:31
Jeg reagerer ogs som Karoline skriver. Jeg blir fryktelig kvalm og uvel av qinua. Har forskt skylle de lenge fr jeg koker, men det funker rett og slett ikke. Jeg har tenkt at det er smaken jeg ikke liker.., men kanskje jeg rett og slett ikke tler det. Jeg skal allikevel prve koke det med buljong. Kanskje det gr😊 Takk for tips!

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 10:08
MK: S kjedelig!! som jeg sa til Karoline s er det nok vanskelig si akkurat hva som gjr det :(

Katinka

11.08.2017 kl. 09:53
Jeg fant faktisk en upnet av denne i skapet😄 Tror du jeg kan bruke den, selvom den har gtt ut p dato? Gikk ut 2016.

Helene Ragnhild

11.08.2017 kl. 10:07
Katinka: Trr ikke love no, men gr sikkert fint ;)

Kristina

12.08.2017 kl. 12:03
Hei! Jeg har fulgt bloggen din lenge og har ftt med meg at du bruker Chlorella daglig. Jeg startet selv med dette pulveret for en ukes tid siden og har ftt en skikkelig hodepine, trtthet og masse kviser. Burde jeg slutte bruke pulveret daglig da?

Det skal ogs sies at jeg har vrt plaget med enorme menstruasjonssmerter de siste rene og avhengig av 1 hel pakke med ibux de frste dagene. Etter noen dager med Chlorella pulver (fr de negative bivirkningene kom) s fikk jeg mensen, HELT UTEN SMERTER! S jeg nsker jo bruke det daglig, men ikke om jeg skal fle meg influensasyk og ha masse kviser :)

Helene Ragnhild

12.08.2017 kl. 12:38
Kristina: Hei Kristina :)
Det kommer nok av at du kanskje har begynt litt voldsomt med for hy dose? Anbefaler bruke kun et par tabletter/kvart ts frst for s ke forsiktig slik at du slipper slike detox symptomer. S jeg ville fortsatt, men kanskje tatt mindre ;)

Bente

11.11.2017 kl. 21:29
Hei :)

Ble fryktelig urolig av lese om spirene. Var p restaurant spiste kalde spirer som tilbehr. Jeg spiste kun to gafler fr jeg tok meg i det og tenkte at det kunne vre skummelt. Er endelig grsvid i uke 10 etter flere prverr og ble s utrolig redd for bli syk n. Man kan ikke f listeria eller toxopl. Av de? Kun salmonella og e.coli? Da blir jeg vel syk snn at jeg vet jeg har ftt det?

Klem fra meg

Helene Ragnhild

12.11.2017 kl. 20:58
Bente: Det gr sikkert bra, er jo uansett ikke noe du fr gjort n ;)

Skriv en ny kommentar

Helene Ragnhild

Velkommen! Jeg heter Helene Ragnhild og har en stor lidenskap for naturlig mat og sunn livsstil, og en bachelorgrad i ernringsfysiologi. I denne bloggen vil du finne inspirasjon til leve sunnere, lytte til din egen kropp og finne hverdagslykke. Jeg hper jeg kan inspirere nettopp deg<3 Etter flere r som prver er jeg endelig gravid! Flg gjerne min reise mot bli mamma februar 2018 <3 Kontakt: helene.ragnhild@gmail.com

Sk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits